Nieuws

25.04.2017
Voordeel van alle aard van de woning van dag tot dag berekend

De administratie heeft haar regels gewijzigd voor de berekening van de waarde van het voordeel wanneer een werknemer of bedrijfsleider gratis een onroerend goed ter beschikking krijgt, maar slechts voor een gedeelte van het jaar over het goed beschikt. Het bedrag van het voordeel mag dan in verhouding tot het gebruik worden verminderd. Dat wordt vanaf nu niet meer per maand berekend, maar van dag tot dag.
Lees meer

21.04.2017
Jaarrekeningverplichtingen van microvennootschappen

Elk jaar moeten vennootschappen een jaarrekening opstellen en neerleggen. Voor de boekjaren die beginnen op 1 januari 2016 zijn er nieuwe modellen van de jaarrekening. Vennootschappen die voldoen aan de criteria van een microvennootschap, kunnen het microschema van de jaarrekening toepassen.
Lees meer

18.04.2017
Hoeveel brengt de doelgroepvermindering eerste aanwervingen op?

Voor uw eerste aanwervingen kan u een flinke korting op uw patronale bijdragen voor de sociale zekerheid krijgen. Sinds 1 januari 2017 is de ‘doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen’ voor de derde tot de zesde aanwerving verder versterkt. Het systeem is niet gewijzigd. Wat wel is veranderd, zijn de (hogere) bedragen van de kortingen en de (langere) toekenningsperiodes. De bijdrageverminderingen voor de aanwerving van een eerste of tweede werknemer veranderen niet.
Lees meer

16.04.2017
Toondereffecten terugvragen? Deposito- en Consignatiekas int boete

Sinds 1 januari 2008 zijn effecten aan toonder verboden. Een houder van voormalige effecten aan toonder moet een boete betalen wanneer hij de gedeponeerde bedragen of effecten terugvraagt. De manier waarop de Deposito- en Consignatiekas die boete -die al loopt sinds 1 januari 2016- int, is onlangs vastgelegd.
Lees meer

13.04.2017
Vennootschappen met gebroken boekjaar: bijzondere liquidatiereserve voor aanslagjaar 2012

Kleine vennootschappen konden beroep doen op een overgangsmaatregel om voor aj. 2012 hun belastbare reserves ‘vast te klikken’ en om voor aj. 2013 en 2014 een bijzondere liquidatiereserve aan te leggen. Maar vennootschappen met een gebroken boekjaar zaten in een speciale situatie. Zij vielen net buiten het toepassingsgebied van beide overgangsmaatregelen. Het Grondwettelijk Hof ziet daarin een schending van het gelijkheidsbeginsel. Zij moeten de kans krijgen om voor aj. 2012 de bijzondere liquidatiereserve aan te leggen.
Lees meer

10.04.2017
Flexijobs in de horeca: FAQ

Vorig jaar werd het systeem van de flexijobs voor gelegenheidswerkers in de horeca ingevoerd. Belastingplichtigen die al voor minstens 4/5 een andere job hebben, kunnen zo op een fiscaal interessante manier bijklussen. De fiscus heeft recent een lijst met FAQ’s gepubliceerd om wat meer duiding te geven.
Lees meer

07.04.2017
Werkbaar en wendbaar werk: een overzicht van de maatregelen

De wet van 5 maart 2017 houdende werkbaar en wendbaar werk bevat een resem maatregelen die ons arbeidsrecht moderniseren. Zonder in detail te treden, vindt u hieronder een overzicht van de nieuwigheden.
Lees meer

04.04.2017
De Antigoon-doctrine: mag fiscus onrechtmatig verkregen bewijs gebruiken?

Mag de fiscus bewijs dat ze onrechtmatig heeft verkregen toch gebruiken tegen de belastingplichtige? In sommige gevallen wel volgens het Hof van Cassatie. Deze leer wordt ook wel de Antigoon-doctrine genoemd. Is met deze uitspraak van Cassatie het laatste woord gezegd? Helaas nog niet.
Lees meer

01.04.2017
Nieuwigheden in de aangifte PB voor 2017

Het is weer aangifteseizoen. Ook dit jaar is de aangifte in de personenbelasting weer een pak uitgebreider en complexer geworden. Dat ligt, hoe kan het ook anders, vooral aan de steeds complexer wordende woonfiscaliteit. De wijzigingen in Vlaanderen en Wallonië voor leningen aangegaan vanaf 1 januari 2016 laten zich nu voelen in de aangifte. Met deze bijdrage proberen we u door de aangifte te loodsen.
Lees meer

26.01.2017
Administratieve procedure voor invordering onbetwiste geldschulden

Voortaan kan een gerechtsdeurwaarder onbetwiste geldschulden tussen ondernemingen invorderen. Voor geldschulden die niet worden betwist, is de tussenkomst van de rechter niet meer nodig. De administratieve invordering van de onbetwiste handelsvorderingen op vraag van de advocaat van de schuldeiser gebeurt in verschillende stappen.
Lees meer

25.01.2017
Een Vlaamse regularisatie

Naast de fiscale regularisatie van de federale overheid, kunnen ook de gewesten hun eigen regularisatie uitwerken. Het Vlaams Gewest heeft dat gedaan voor de belastingen waar het voor bevoegd is. Voor de concrete regels heeft ze logischerwijze de mosterd gehaald bij de federale regeling.
Lees meer

23.01.2017
Over bedrijfswagens en tankkaarten: nieuwe regels zullen vennootschappen geld kosten

Vennootschappen die hun personeel een bedrijfswagen ter beschikking stellen, moesten tot vorig jaar 17 % van het bedrag opnemen in hun verworpen uitgaven. Vanaf 2017 zal er 40 % van het bedrag in de verworpen uitgaven moeten worden opgenomen, als de vennootschap de brandstofkosten geheel of gedeeltelijk ten laste neemt, bv. als de werknemer/bedrijfsleider een wagen met tankkaart krijgt. Deze nieuwe regel werd ingevoerd door de programmawet van 25 december 2016.
Lees meer

20.01.2017
Btw en online kansspelen

Vroeger gold voor alle spelen en weddenschappen een btw-vrijstelling. Sinds augustus 2016 zijn de regels evenwel aangepast. Online weddenschappen vallen sindsdien buiten de vrijstelling. Daarbij rijzen natuurlijk wel wat vragen: op welke spelen moet er nu btw worden aangerekend en hoeveel btw precies? Wij gaan op zoek naar de antwoorden.
Lees meer

17.01.2017
Interne meerwaarden ontsnappen niet meer aan belasting

Sinds 1 januari 2017 wordt het systeem van de interne meerwaarden minder interessant. Een inbreng gevolgd door een latere belastingvrije uitkering zal immers niet langer mogelijk zijn. Een beetje meer uitleg.
Lees meer

14.01.2017
Nu toch btw-aftrek op basis van een niet-conforme aankoopfactuur?

Volgens het algemene principe heeft een btw-plichtige geen recht op aftrek zonder een conforme factuur. Nu blijkt uit recente rechtspraak van het Europees Hof van Justitie dat de aftrek op btw niet zomaar geweigerd mag worden enkel en alleen omdat bepaalde verplichte vermeldingen niet op de factuur staan. Als de btw-belastingplichtige via andere documenten kan aantonen dat er voldaan is aan de materiële voorwaarden, volstaat dit voor de uitoefening van de btw-aftrek.
Lees meer

12.01.2017
Jaarrekening vereniging: neerleggingskosten voor 2017

De tarieven die (internationale) verenigingen en stichtingen betalen voor het neerleggen van hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België zijn geïndexeerd. Sinds 1 januari 2017 zijn nieuwe tarieven van toepassing. De gebruikte drager en het model van de jaarrekening bepalen het te betalen bedrag.
Lees meer

10.01.2017
Jaarrekening onderneming: neerleggingskosten voor 2017

De meeste vennootschappen met rechtspersoonlijkheid moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen wordt bepaald door de gebruikte drager, de begindatum van de jaarrekening, en het model van de jaarrekening. De kosten voor die openbaarmaking worden elk jaar geïndexeerd.
Lees meer

06.01.2017
Statistiekverplichting: jaarlijkse structuurenquête bijgewerkt

De jaarlijkse structuurenquête van de FOD Economie is gewijzigd. Via nieuwe vragenlijsten wordt informatie over de activiteit, werkgelegenheid, opbrengsten, kosten en investeringen van ondernemingen, verenigingen en zelfstandigen ingezameld. Deelname is verplicht voor de geselecteerde bedrijven.
Lees meer

02.01.2017
Arbeidsovereenkomst: geïndexeerde loonbedragen voor 2017

In verschillende bedingen in arbeidscontracten zoals het scholingsbeding, het niet-concurrentiebeding en het scheidsrechterlijk beding spelen loonbedragen die jaarlijks worden geïndexeerd, een cruciale rol. De geldigheid van deze arbeidsbedingen is afhankelijk van het al dan niet overschrijden van die geïndexeerde bedragen. De nieuwe loonbedragen zijn sinds 1 januari 2017 van toepassing.
Lees meer