Nieuws

26.06.2017
Oldtimers: hoe zit het fiscaal?

Oldtimers hebben een bijzonder fiscaal statuut. Dat weet u allicht. U moet er wel rekening mee houden dat u een oldtimer niet voor alles mag gebruiken. Naar gelang uw plannen met het voertuig, zal u het voertuig al dan niet als ‘oldtimer’ moeten inschrijven. Wij wijzen alvast op enkele aandachtspunten.
Lees meer

23.06.2017
Wat is een btw-eenheid?

Het begrip van de ‘btw-eenheid’ bestaat in het Belgisch fiscaal recht tien jaar in 2017. In deze bijdrage bekijken we wat een btw-eenheid precies is en hoe die dan fiscaal behandeld moet worden.
Lees meer

20.06.2017
Met de fiets naar het werk: de fiscale voordelen

Met de fiets naar het werk gaan, levert heel wat voordelen op. De werkgever kan belastingvrij een fiets ter beschikking stellen en een vrijgestelde fietsvergoeding uitbetalen en de fietsende werknemer kan 23 cent per kilometer als beroepskost aftrekken. Maar niet elke fiets kan van elk voordeel genieten. Er zijn uitzonderingen voor mountainbikes, racefietsen en speed pedelecs (snelle elektrische fietsen). Een overzicht.
Lees meer

16.06.2017
Wanneer is een vennootschap vrijgesteld van het betalen van de vennootschapsbijdrage?

Vóór 1 juli van elk bijdragejaar moeten de vennootschappen die aan de vennootschapsbelasting zijn onderworpen, de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Kan een vennootschap van deze verplichting worden vrijgesteld?
Lees meer

13.06.2017
Aandachtspunten bij tewerkstelling van studenten

Gaat u tijdens de zomervakantie een beroep doen op studenten? Sinds 1 januari 2017 mogen zij in het kader van een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten per kalenderjaar 475 uren werken tegen een voordelige sociale bijdrage. Naast de sociale regeling zijn er uiteraard ook fiscale aandachtspunten.
Lees meer

11.06.2017
Indiening bezwaar voortaan ook via MyMinfin

Wie het niet eens is met een beslissing van de fiscus, bv. een aanslag die hem wordt opgelegd, kan hiertegen bezwaar indienen. Vroeger was de manier waarop een belastingplichtige dat kon doen, aan strenge regels onderworpen. De fiscus heeft de laatste tijd echter verschillende stappen gezet om het indienen van een bezwaar makkelijker te maken. U hoeft dus geen aangetekende brief meer te schrijven, maar kan ook mailen, faxen en vanaf nu ook rechtstreeks op MyMinfin een bezwaar indienen.
Lees meer

08.06.2017
De bezoldigingstheorie ontleed: wat als bedrijfsleider over gratis woning beschikt?

Vaak worden bedrijfsleiders (gedeeltelijk) bezoldigd door hen gratis een woning ter beschikking te stellen. Over de aftrekbaarheid van de kosten voor deze woning heeft lange tijd discussie ontstaan. In principe is daar nu geen discussie meer over: de kosten zijn aftrekbaar. Maar, zegt het Hof van Cassatie, aftrek is geen automatisme. De vennootschap moet de terbeschikkingstelling verantwoorden en haar verloningspolitiek goed documenteren.
Lees meer

06.06.2017
Bewaarplicht ingeval van een geïnformatiseerde boekhouding

De ontwikkeling van nieuwe operating systems en het gebruik van cloud accounting vraagt dat de regels voor het houden en bewaren van boeken en verantwoordingsstukken worden verduidelijkt. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft zich over deze problematiek uitgesproken, t.t.z. over het boekhoudkundige aspect van de bewaringsproblematiek.
Lees meer

01.06.2017
Code Buysse III: Deugdelijk bestuur in kmo's

De derde versie van de Code Buysse met richtlijnen over deugdelijk bestuur voor middelgrote en kleine ondernemingen is een feit. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de raad van bestuur. In deze nieuwe versie worden de taken van de raad van bestuur in detail beschreven. Daarnaast komen nu ook onderwerpen als risicobeleid, diversiteit van de raad van bestuur en de evaluatie van de bestuurders aan bod.
Lees meer

30.05.2017
Waals Gewest: Nieuwe tewerkstellingssteun voor drie doelgroepen

Na Vlaanderen wordt ook in het Waals Gewest het systeem van tewerkstellingssteun vereenvoudigd. De focus van de nieuwe steunmaatregelen die inwerking treden op 1 juli 2017, ligt op drie specifieke doelgroepen: jonge laag- en middelmatig geschoolde werkzoekenden, langdurig werklozen en 55-plussers.
Lees meer

27.05.2017
Overuren in de horeca: FAQ

Vorig jaar werd het systeem van de flexijobs voor gelegenheidswerkers in de horeca ingevoerd. Tegelijkertijd werd de gunstige maatregel voor overuren in de horeca aangepast. Werknemers in de horeca hebben hierdoor recht op een fiscale vrijstelling voor 300 of 360 overuren per jaar als die niet gerecupereerd worden. Ook deze maatregel heeft de fiscus in een FAQ toegelicht.
Lees meer

24.05.2017
Investeringsaftrek 2018: percentages blijven gelijk

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een investeringsaftrek. Hun uitgaven voor het verwerven nieuwe activa, mogen gedeeltelijk in mindering worden gebracht van hun belastbare inkomsten. De percentages voor investeringen gedaan in 2017 (aanslagjaar 2018) zijn dezelfde als vorig jaar.
Lees meer

21.05.2017
Nieuwe regelgeving detachering in een notendop

Om de naleving van de Europese detacheringsrichtlijn te controleren en af te dwingen, kwam er in 2014 een aangepaste richtlijn. België heeft die richtlijn eind vorig jaar in onze wetgeving omgezet. Door die omzetting zijn belangrijke wijzigingen met betrekking tot detachering van en naar België in werking getreden. Detacherende werkgevers worden verplicht om een verbindingspersoon aan te duiden. En er zijn ook gevolgen voor de werkgevers in de bouwsector.
Lees meer

18.05.2017
Wat is het Centraal Register Solvabiliteit?

De ‘Orde van Vlaamse Balies’ en de ‘Ordre des Barreaux francophones et germanophones’ gaan een ‘Centraal Register Solvabiliteit’ inrichten. Dit nieuwe register is een geïnformatiseerde gegevensbank waarin alle faillissementsdossier worden opgeslagen en bewaard. Faillissementsprocedures zullen zo volledig elektronisch worden gevoerd.
Lees meer

15.05.2017
Wegwijs in de modaliteiten van het betaald educatief verlof

Tijdens het educatief verlof van de werknemer betaalt de werkgever verder loon. Dit loon wordt wel begrensd. Na de opleiding wordt een forfaitair bedrag aan de werkgever terugbetaald. Onder de federale regeling moesten de aanvraagdossiers tot terugbetaling uiterlijk op 30 juni van het volgend schooljaar worden ingediend. Nu moet u rekening houden met gewestelijke regels en termijnen. De gewesten zijn al sinds 1 juli 2014 bevoegd voor het betaald educatief verlof.
Lees meer

11.05.2017
Coup de Pouce: de Waalse Winwinlening

In Vlaanderen bestond er al langer een systeem om kleine bedrijven de kans te geven bij particulieren financiering op te vragen: de Winwinlening. De kredietnemer kan kredieten verkrijgen en de particuliere kredietverstrekker krijgt er een fiscaal voordeel voor in de plaats. Sinds aanslagjaar 2017 kan dit ook in het Waals Gewest: de Coup de Pouce. De regels zijn deels gebaseerd op de Vlaamse regeling, deels op de federale tax shelter voor starters.
Lees meer

08.05.2017
Overbrenging van goederen naar een andere lidstaat: minder strenge btw-formaliteiten

Het Hof van Justitie van de Europese Unie stelt zich in recente uitspraken steeds vaker soepel op ten aanzien van formele voorwaarden. Daardoor kunnen belastingplichtigen als ze aan de materiële voorwaarden voldoen, genieten van een btw-vrijstelling ook als ze niet alle formele voorwaarden hebben vervuld. Het is dus niet langer een ramp als niet het juiste document werd ingevuld, of als niet alle gegevens (correct) werden ingevuld. Maar wat betekent dat nu precies voor de ‘overbrenging’? Een korte analyse.
Lees meer

05.05.2017
Impact annualisering arbeidsduur beperkt voor werkgever

Werkgevers kunnen voortaan flexibele uurroosters standaard over een jaar spreiden om op het einde de gemiddelde arbeidsduur te bereiken. Door de arbeidstijd te ‘annualiseren’, wordt de bestaande regeling van flexibele uurroosters verder uitgebreid.
Lees meer

02.05.2017
De uitnodigingen voor de jaarvergadering hangen in de lucht

Zes maanden na het afsluiten van het boekjaar zijn zaakvoerders/bestuurders verplicht de jaarvergadering bijeen te roepen. Het boekjaar moet niet noodzakelijk met het kalenderjaar samenvallen, maar voor de vennootschappen waar dit wel zo is, is de tijd van de jaarvergaderingen dus aangebroken. De rechtsvorm van uw vennootschap bepaalt de wijze van oproeping.
Lees meer

27.04.2017
Referentierentevoeten: goedkope of renteloze leningen aan bedrijfsleiders

Wanneer een vennootschap een goedkope of renteloze lening verstrekt aan een werknemer of bedrijfsleider wordt dat beschouwd als een belastbaar voordeel van alle aard. Het is dan ook cruciaal om de waarde van zo’n voordeel vast te stellen. De fiscus baseert zich daarvoor op de referentierentevoeten. Die worden jaarlijks bekendgemaakt in het Staatsblad. In februari werden de referentierentevoeten voor 2016 gepubliceerd.
Lees meer