Nieuws

06.03.2020
Nieuw invorderingswetboek en de inhoudsplicht ten aanzien van aannemers

Op 1 januari 2020 trad het ‘Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen’ in werking. Dit nieuwe wetboek verzamelt en uniformeert de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.
Read more

02.03.2020
Geen dividenden ten nadele van de schuldeiser in de BV

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voerde de BVBA af en voerde de BV in. De BV blinkt uit in soepelheid bijvoorbeeld qua minimumkapitaal (is er niet) en stemrecht (geen, 1 per aandeel, meerdere per aandeel). Maar voor dividenduitkeringen gelden wel wat voorwaarden.
Read more

24.02.2020
Uw Comm.VA is nu een NV

De commanditaire vennootschap op aandelen (Comm.VA) is niet meer. Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) schrapte de vennootschapsvorm. Had u al eerder een Comm.VA, dan bent u sinds 1 januari 2020 deels onderworpen aan het oude vennootschappenwetboek en deels aan de dwingende bepalingen van het WVV van toepassing op NV’s.
Read more

20.02.2020
The new CAC and VAT

Recently the VAT authorities published a circular letter explaining the impact of the new Companies and Associations Code (CAC) on VAT. More in particular it concerns the VAT consequences of the new meaning the CAC gives to the partnership and de facto association.
Read more

18.02.2020
Moratoriuminteresten: als u belastingen terugkrijgt

In 2017 en 2019 wijzigde de wetgever de regels voor de berekening van moratoriuminteresten. Dat zijn interesten waarop u recht heeft als u ten onrechte sommen betaalde aan de fiscus. Maar u moet wel op uw tellen letten.
Read more

17.02.2020
To bear losses of a company: there should be a remuneration

To bear losses of a company is not tax deductible. There is one exception, when the director by doing so tries to maintain his professional income from this company. Which professional income is concerned in this case?
Read more

13.02.2020
Geïndexeerde bedragen personenbelasting voor aanslagjaar 2020 en 2021

In dit artikel vindt u een overzicht van de federale bedragen van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting terug. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald zijn niet opgenomen.
Read more

11.02.2020
Tax: not all expenses in a company are professional

Income received by a company is for tax purposes always considered as professional income. You could expect that, from a tax perspective, expenses made by a company are also considered as professional expenses. But tax isn’t always logical …
Read more

09.02.2020
Misbruik van vennootschapsgoederen die frauduleus werden verworven

Misbruik van vennootschapsgoederen is geen vennootschapsrechtelijk issue. Het is een misdrijf dat strafrechtelijk wordt benaderd. Slachtoffers van zo’n misbruik van vennootschapsgoederen kunnen zich burgerlijke partij stellen om schadevergoeding te krijgen. Maar wat is de waarde van frauduleus verworven vennootschapsgoederen?
Read more

06.02.2020
Loongrens voor beslaglegging of overdracht

Als uw werknemer schulden heeft ten aanzien van derden, dan kan het gebeuren dat die schuldeiser zich tot de werkgever richt om een deel van het loon aan hem door te storten in plaats van aan de werknemer. Er zijn echter grenzen aan die beslaglegging en die worden jaarlijks geïndexeerd.
Read more

03.02.2020
Geen fiscale aftrek meer van administratieve geldboetes

De hervorming van de vennootschapsbelasting komt langzaam op snelheid. Ook op 1 januari 2020 traden nog enkele maatregelen in werking. Zo worden degressieve afschrijvingen fiscaal niet langer aanvaard en moeten ook kmo’s voortaan pro rata temporis afschrijven in het eerste jaar van de investering. Een maatregel die een beetje onder de radar bleef, is de aftrek van administratieve geldboetes. Die gaat vanaf aanslagjaar 2021 volledig voor de bijl.
Read more

01.02.2020
De CV voor een vrij beroep

Tot de invoering van het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) was de coöperatieve vennootschap een handige vennootschapsvorm voor de uitoefening van een vrij beroep. Het nieuwe WVV biedt andere mogelijkheden. Sterker nog, het lijkt erop dat de CV zelfs niet meer mag voor een vrij beroep.
Read more

27.01.2020
Geen aangifte vennootschapsbelasting: hogere boetes

Een vennootschap die geen aangifte indient, wordt belast op een forfaitair bedrag dat door de wet wordt bepaald. Bovendien is er een boete verschuldigd die hoger wordt als het meer dan één keer gebeurt. Wanneer is er sprake van recidive in dit geval?
Read more

26.01.2020
Onderhoudsgeld naar het buitenland

Onderhoudsgelden zijn, onder voorwaarden, aftrekbaar ten belope van 80% van het uitgekeerde bedrag. Waar de genieter gevestigd is, is eigenlijk zonder belang voor de aftrekbaarheid. Maar als die genieter in het buitenland zit, dan spelen er andere verplichtingen.
Read more

23.01.2020
Interestloos uitstel van betaling: disconto niet aftrekbaar

Als een vennootschap een actief koopt en de betaling spreidt in de tijd, dan zou je verwachten dat ze daarvoor aan de verkoper een rente moet betalen. Als dat niet het geval is, dan bespaart ze dus geld. Dit is het ‘disconto’. De boekhoudkundige waarde van het actief is de aanschaffingsprijs min dit disconto. Maar fiscaal mag je het disconto niet meer aftrekken … met dank aan de hervorming van de vennootschapsbelasting.
Read more

21.01.2020
Belastingvrije loonbonussen: grensbedragen

Eind 2007 werd een wettelijk kader gecreëerd dat werkgever toelaat om, vrij van belastingen en RSZ-bijdragen, zogenaamde niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen toe te kennen. Er zijn wat voorwaarden na te leven en er is ook een grensbedrag. Recent werd het grensbedrag voor 2020 bekendgemaakt.
Read more

17.01.2020
Dividends: only when possible

One of the most important reforms in the new Company and Associations Code (CAC) is the so-called double distribution test. BV’s and CV’s can only distribute dividends when the net assets test and the liquidity test give a positive result. For NV’s only the net assets test applies.
Read more

13.01.2020
Benefits in kind: what if the actual benefit is lower than the lump sum calculation?

When you as a director obtain a loan from your company, the tax authorities will check whether the applied interest rate is in line with the market rate. The market interest rate is determined annually. Question is whether the lump sum benefit should be accepted as such.
Read more

10.01.2020
Vlaams regeerakkoord over erfbelasting en schenkbelasting

Het Vlaams regeerakkoord bevat een aantal nieuwigheden inzake erf- en schenkbelasting. Concrete, harde voorstellen zijn er nog niet: van politieke beslissing tot effectieve wetgeving kan soms even duren…
Read more

07.01.2020
Vlaanderen: EPC nu ook voor bedrijfsgebouwen

Het energieprestatiecertificaat (EPC) bestaat sinds 1 januari 2020 ook voor zogenaamde kleine niet-residentiële gebouwen. Net zoals voor woningen moet de verkoper/verhuurder van een klein bedrijfsgebouw aan de verkoper/verhuurder meedelen wat de EPC-waarde is van het betrokken gebouw.
Read more