Nieuws

22.10.2020
Overdracht van niet volgestorte aandelen: op wie rust de volstortingsplicht?

Ook aandelen die u nog niet volstort heeft, kan u overdragen. Vraag is of de volstortingsplicht mee overgedragen wordt. Het WVV geeft ons een duidelijk antwoord.
Read more

20.10.2020
Overdracht ondernemingsnummer niet langer mogelijk

Het ondernemingsnummer is uniek. Elke onderneming heeft een eigen nummer. De praktijk om een ondernemingsnummer in sommige gevallen over te dragen naar een andere onderneming is afgeschaft.
Read more

18.10.2020
Eigen werk waarderen aan vervaardigingsprijs?

Recent oordeelde het Hof van Cassatie, volkomen terecht, dat als u zelf werkzaamheden verricht bij de totstandkoming van een vast activum, de waarde van die werkzaamheden meegeteld moeten worden bij de boekhoudkundige waarde van de activa. Het hof van beroep van Brussel dacht daar in 2018 anders over.
Read more

15.10.2020
Directors’ liability for unpaid salaries

A judgment of the Brussels labour court states that directors remain jointly liable for the correct payment of employees’ salaries, also after the company was declared bankrupt. The social secretariat remains unaffected.
Read more

12.10.2020
Verzekeringsgiften: een nieuw hoofdstukje aan de saga

Als u een verzekering afsluit op uw hoofd (u bent verzekeringnemer én verzekerde), ten voordele van bijvoorbeeld de langstlevende echtgenoot of uw kinderen, dan betalen die “begunstigden” erfbelasting op die uitkering. Stel dat het kind zelf die verzekering zou afsluiten op uw hoofd, dan is er geen belasting verschuldigd als u overlijdt, omdat u niet de verzekeringnemer bent, enkel de verzekerde.
Read more

10.10.2020
Interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties ongewijzigd

De interestvoet van toepassing in geval van betalingsachterstand in handelstransacties wordt om de zes maanden bepaald. Het percentage ligt sinds het tweede semester van 2016 op … 8%.
Read more

08.10.2020
Toelichting bij misbruik van economische afhankelijkheid

Overeenkomsten tussen ondernemingen en particulieren zijn onderworpen aan strenge regels ter bescherming van de particulier. Een wet van 4 april 2019 voerde een gelijkaardige regelgeving in voor afspraken tussen ondernemingen (B2B). Die wetgeving is nog niet helemaal van toepassing en is al enkele keren bijgeschaafd. Een stand van zaken.
Read more

06.10.2020
Mede-eigendom: aangepaste regeling over afbraak en heropbouw

Na een wetswijziging in 2018 kon een meerderheid van 4/5de van de mede-eigenaars beslissen dat het appartement afgebroken zou worden en vervolgens weer opgebouwd. Dat kon enkel in welbepaalde situaties. In andere gevallen is er voor een dergelijke beslissing unanimiteit nodig. Maar op 20 februari 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof deze wettelijke bepaling. De wetgever heeft nu al een antwoord klaar.
Read more

04.10.2020
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht?

Neemt de overheid met de ene hand terug wat ze met de andere gegeven heeft? Wat is het belastingstelsel van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moesten sluiten door de coronamaatregelen van de overheid? Een circulaire van juli 2020 met een update in september brengt verduidelijking.
Read more

01.10.2020
Crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen verlengd tot eind 2020

Eind augustus verlengde de regering één van de tijdelijke crisismaatregelen: het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die getroffen worden door de coronacrisis. De nieuwe einddatum is 31 december 2020. Ook het ‘heropstartoverbruggingsrecht’ werd verlengd maar slechts tot 31 oktober a.s.
Read more

24.09.2020
Temporary 100% deduction for reception costs

For income tax purposes, reception costs are 100% deductible until 31 December 2020. This measure should support the event sector. However, the question is whether the strict rules regarding events will make it possible to organize such events after all.
Read more

22.09.2020
De tax shelter voor startende vennootschappen

In 2015 voerde de wetgever een nieuwe belastingvermindering in: de tax shelter voor starters. Wat later volgde een gelijkaardige tax shelter voor groeibedrijven en recent kwam er nog een corona tax shelter. Het gemeenschappelijk doel is om sommen die nu onproductief op spaarboekjes staan, over te brengen naar meer risicodragende investeringen.
Read more

20.09.2020
Informatie over bestuurders in de jaarrekening als het bestuursorgaan wijzigt

De jaarrekening moet in principe melding maken van naam, voornaam, beroep en woonplaats van de bestuurders. Over wie moet die informatie meegedeeld worden als het bestuursorgaan gewijzigd wordt?
Read more

17.09.2020
Brussel: Proxi-lening voor kmo’s en zelfstandigen

In Vlaanderen heet het een winwinlening, in Wallonië de Prêt « Coup de Pouce ». En nu heeft ook Brussel zijn versie van de ‘vriendenlening’: de Proxi-lening. Brusselse kmo’s en zelfstandigen kunnen geld lenen bij familieleden, vrienden of kennissen die daar dan een belastingkrediet voor krijgen en hun lening ook deels gewaarborgd zien.
Read more

14.09.2020
De wettelijke reserve in het WVV

Onder het oude wetboek van vennootschappen (W.Venn.) gold als regel dat een vennootschap jaarlijks een deel van de winst moest toewijzen aan de wettelijke reserve. Hoe zit dat onder het nieuwe wetboek, het WVV, en wat met de overgangsregeling?
Read more

10.09.2020
De antiwitwaswet uitgebreid

Net als alle andere leden van de Europese Unie heeft België wetgeving die het witwassen van gelden uit frauduleuze of criminele activiteiten moet beletten. Gedwongen door de inventiviteit in misdadige milieus en de voortschrijdende financiële technologie werd deze wetgeving door de jaren heen strenger en uitgebreider. Op 15 augustus jl. was het weer zo ver.
Read more

07.09.2020
UBO-register: verduidelijkingen

De vierde en vijfde antiwitwasrichtlijn verplichten vennootschappen, trusts, vzw’s, …aan te geven wie er achter hen staat. Als een vennootschap een inbreuk pleegt op die antiwitwaswetgeving, dan kan uitgezocht worden wie eigenlijk achter de vennootschap zit (de ultimate beneficiary, uiteindelijke begunstigde of genieter dus). Recent is deze wetgeving nog wat verder aangescherpt.
Read more

03.09.2020
Loss carry back in corporate tax

On 1 July of this year the loss carry back was introduced. Both for companies as for individuals. The name is misleading: you do not actually deduct the loss of this year from the profit of the previous year. No, you go back to the previous year and foresee an untaxed reserve. The trick is to reserve to correct amount.
Read more

01.09.2020
Herstart voor de sociale verkiezingen

De sociale verkiezingen van 2020 hadden moeten doorgaan van 11 mei 2020 tot 24 mei 2020. Corona stak daar een stokje voor. Alle lopende verkiezingsprocedures werden tijdelijk opgeschort vanaf dag X+36 tot een nader te bepalen datum. Dag X is de dag waarop de datum van de verkiezingen bekend werd gemaakt en dat was voor deze verkiezingen 11 februari 2020 tot 24 februari 2020. Een Koninklijk besluit van 15 juli 2020 bevat de nieuwe data: de sociale verkiezingen 2020 zullen plaatshebben van 16 tot en met 29 november 2020.
Read more

27.08.2020
Investment deduction in corona times: from 8% to 25% under certain conditions

The governments of our country use several techniques in order to boost the economy in the post-corona era. One of these is a tax reduction for who continues to invest.
Read more