Nieuws

01.03.2021
Working on the side in 2021

What remains of working on the side like we knew it in 2018? The Constitutional Court annulled this scheme in 2020. Therefore, as from 2021, we fall back on the ‘old scheme’.
Read more

27.01.2021
Corona handelshuurleningen

Zowel in Vlaanderen als in Brussel kiest de gewestregering voor de zogenaamde handelshuurlening om huurders van commerciële panden te ondersteunen. Ook de verhuurder wordt er beter van want hij heeft zekerheid over de betaling van minstens een deel van de huur.
Read more

26.01.2021
Notional interest deduction rates for tax year 2021 and 2022

The rates for the notional interest deduction (NID, deduction for venture capital) are fixed annually. In the Belgian Official Journal of 8 December 2020, not only the rate for 2021 was published, but also for 2022.
Read more

25.01.2021
Tax indexation suspended

The corona crisis costs money. Lots of money. That’s why the government looks for extra income. One of the measures which was applied earlier, is the index stop in personal income tax. An almost impalpable tax increase.
Read more

20.01.2021
Aankoopprijs op een geblokkeerde rekening: boeking

De Commissie voor Boekhouding Normen (CBN) publiceerde midden december een advies over de boekingen die moeten gebeuren als partijen een transactie afsluiten waarbij de prijs op een geblokkeerde rekening wordt geboekt.
Read more

18.01.2021
Wanneer zijn bezoldigingen betaald?

Het Wetboek van de Inkomstenbelastingen (WIB) zegt dat bezoldigingen van bedrijfsleiders belastbaar zijn op het ogenblik dat ze verleend of toegekend zijn. Over de bedrijfsvoorheffing zegt de wet dat de voorheffing moet ingehouden worden als de lonen betaald of toegekend worden. Het hof van beroep van Luik gaf onlangs een beetje meer uitleg bij de begrippen “toekennen”, “verlenen” en “betalen”.
Read more

15.01.2021
Schenking via Nederland minder aantrekkelijk

Op 11 december 2020 voerde een wet een nieuwe registratieplicht in, nl. voor het schenken van roerende goederen via een buitenlandse notaris. Hiermee wordt de zogenaamde “kaasroute” afgesloten. Maar het blijft uiteraard toegelaten om de minst belaste weg te kiezen.
Read more

12.01.2021
Kostenaftrek voor uitgewonnen borg

Als u zich borg stelt voor een banklening aan uw vennootschap, dan kan u, als de bank bij u aanklopt voor de betaling van de lening, deze kost aftrekken als beroepskost. U moet wel inkomsten behaald hebben uit de vennootschap. Het hof van beroep is over die voorwaarde redelijk soepel.
Read more

10.01.2021
Belastingverdrag België-Frankrijk: dubbele dividendbelasting bijna afgelopen?

Belgische inwoners die dividenden ontvangen van Franse oorsprong zijn onderworpen aan Belgische roerende voorheffing en Franse bronbelasting. Dat is niet abnormaal. Ook bij andere buitenlandse dividenden speelt dit. Maar het Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag voorziet een belastingvermindering … en de Belgische fiscus weigerde die toe te passen. Cassatie tikt de fiscus op de vingers.
Read more

07.01.2021
Neerlegging jaarrekening weer wat duurder

Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen zodat de neerlegging van de jaarrekening in 2021 opnieuw enkele eurootjes duurder wordt.
Read more

01.01.2021
Company cars: benefit in kind in 2021

When an employer provides a company car to an employee or director, the employee/director is taxed on the benefit in kind. The calculation of this benefit in kind depends amongst other on the CO2 emission of the vehicle compared to the ‘average emission of the Belgian car fleet’. This average emission decreased in 2020, after two years of increase. Good news for the climate, but not so good for your wallet.
Read more

24.11.2020
Assistance of a lawyer in tax matters

Who is arrested and brought before the investigating judge, has the right to be assisted by a lawyer from the start. This right is internationally recognized since the judgment of the European Court of Justice in the Salduz-case. Is this Salduz-doctrine also applicable in tax matters?
Read more

21.11.2020
Vlaamse erfbelasting voor familiale vennootschappen

De Vlaamse erfbelasting kent net als de andere gewesten een bijzonder tarief als er een onderneming in de nalatenschap zit. Het tarief op de overdracht na overlijden (maar ook bij schenking) bedraagt voor familiale ondernemingen slechts 3%. Patrimoniumvennootschappen zijn uitgesloten maar zij kunnen bewijzen dat zij toch als familiale onderneming kwalificeren.
Read more

18.11.2020
Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog

Het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) werd in 2017 in de Belgische wetgeving ingevoerd. De wet trad in werking op 30 september 2019 en sinds 1 januari 2020 kan u ook effectief een boete oplopen als u niet de vereiste informatie opneemt in het register. Een recent koninklijk besluit moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van die info verbetert.
Read more

16.11.2020
Vastgoedcertificaten in Nederlandse handen en de Belgische fiscus

Sinds kort zou de Belgische fiscus de opbrengsten van Belgische vastgoedcertificaten in handen van inwoners van Nederland zwaarder belasten. Een nieuwe kwalificatie van de aard van de opbrengst zou aan de grondslag liggen.
Read more

14.11.2020
BTW op educatieve en wetenschappelijke evenementen via lokalisatiecriteria

Toegang tot wetenschappelijke en educatieve evenementen zijn onderworpen aan BTW in het land waar het evenement plaats vindt en niet waar de afnemer gevestigd is. België past deze regel toe als het evenement niet langer duurt dan één dag. Maar het lijkt erop dat dat weldra zal veranderen.
Read more

12.11.2020
Do you lose your VAT deduction in case of VAT fraud further up in the supply chain?

VAT deduction depends on correct purchase invoice and the fact that these relate to actual supplies of goods or services. But what about your VAT deduction when the supplier of your supplier (or even further up the supply chain) commits fraud. Do you then also lose your VAT deduction?
Read more

10.11.2020
Mijn NV wordt een BV: wat met het fiscaal gestort kapitaal?

De BV heeft in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) geen “gestort kapitaal”. Als een NV omgevormd wordt naar een kapitaalloze BV, wat is dan het bedrag van het fiscaal aanvaardbaar kapitaal?
Read more

07.11.2020
Verkoop gebouw met grond: hoe zit het met de BTW-aftrek?

Als u BTW betaalt op verrichtingen die betrekking hebben op een niet-BTW activiteit, dan is die BTW niet aftrekbaar. Bijvoorbeeld als uw economische activiteit bestaat uit de verkoop van grond, dan is de BTW op uw publiciteitsfactuur niet aftrekbaar. Maar wat als de verkoop van de grond ondergeschikt is aan de verkoop (met BTW) van het nieuw opgerichte gebouw?
Read more

02.11.2020
A visit from the tax authorities when you are not at home

The STI (Special Tax Inspectorate) has extensive powers to control tax payers. The ‘visitation’ is one of these: unexpected and unsolicited ring at the door and then open up all cupboards and drawers. But can they do so when you are not there?
Read more