Nieuws

29.10.2021
De e-signature

De elektronische handtekening is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. U gebruikt ze misschien zelfs zonder dat u er zich bewust van bent. Maar de ene e-signature is de andere niet… Een woordje uitleg.
Read more

26.10.2021
Handelshuur – herziening

De handelshuurwet laat zowel de verhuurder, als de huurder toe om een herziening van de huurprijs te vragen wanneer de omstandigheden dat rechtvaardigen. Voor het vredegerecht van Antwerpen werd een casus besproken die de grenzen van dat recht mooi in beeld brengt.
Read more

25.10.2021
De fiscus over ‘negatieve interesten’

Al enige tijd is de rente zo laag dat de belegger geld moet geven om zijn geld te beleggen. Wat denkt de fiscus van die negatieve interesten?
Read more

22.10.2021
Huur: een mondeling akkoord geldt ook

“Verba volant, scripta manent”. Een Latijns adagium dat zoveel betekent als “het gesproken woord vervliegt, het geschreven woord blijft”. Dat principe is een gezond principe, in vele opzichten, maar bij overeenkomsten mag u niet uit het oog verliezen dat ook het “gesproken woord” blijvende gevolgen kan hebben.
Read more

21.10.2021
Liquidatiereserve: wat is 5 jaar?

Als een vennootschap dividenden uitkeert, dan is daar 30% roerende voorheffing (RV) op verschuldigd. Kmo’s kunnen die voorheffing vermijden door de winsten te reserveren (liquidatiereserve). Er is dan onmiddellijk een heffing van 10% verschuldigd, maar bij de vereffening van de vennootschap geldt er een belastingvrijstelling. Keert u vroeger uit, dan wordt er nog wel RV ingehouden.
Read more

20.10.2021
IFRS 16: huurovereenkomsten en Covid-19

Op 1 januari 2019 werd in Europa de nieuwe IFRS 16-lease-standaard van toepassing. Huurders moesten voortaan hun lease- en huurverplichtingen activeren op de balans. Als een huurder nu een huurverlaging krijgt om de Covid-19-pandemie te overbruggen, heeft dat in principe ook een boekhoudkundige impact. Maar zover komt het voorlopig niet.
Read more

15.10.2021
Withholding tax payment exemption for research and development

For some years now, the legislator has used the withholding tax (BV) to support employers with investments that generate employment. The employer withholds the BV, as usual, but he must transfer only a part of the withheld BV to the tax authorities. Recently, the exemption from transferring BV for research and development was loosened.
Read more

12.10.2021
Your landlord does not like home work

If a tenant uses the rented house or apartment for professional purposes, the landlord is taxed on the rental income and not on the cadastral income, which is usually lower. In this corona era we have learned to work from home ‘en masse’ and many would like to continue to do so. But what does the landlord think about that?
Read more

11.10.2021
Nieuw WVV: impact op herwaarderingsmeerwaarden

Op 20 augustus 2021 publiceerde de Commissie voor boekhoudkundige normen (CBN) een advies over de wijze waarop herwaarderingsmeerwaarden geboekt moeten worden na de invoering in mei 2019 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Read more

08.10.2021
Crossing the border with cash

Within the framework of the combat against money laundering, the EU has had rules since 2014 that oblige you to declare the 'liquid assets' that you carry with you when you cross the border. Declaration is mandatory as soon as you have more than 10.000€ in cash with you. The existing regulation was further tightened in 2021.
Read more

04.10.2021
Antiwitwaswet: advocaten halen slag thuis

De huidige antiwitwaswet is het resultaat van een lange evolutie in de wetgeving sinds 1993. In verschillende fases werd de wetgeving uitgebreid, zowel voor de situaties waarvoor gemeld moet worden, als voor de personen en ondernemingen die moeten melden. Maar soms gaat de wetgever een beetje te snel.
Read more

29.09.2021
Innovatieaftrek vervangt octrooiaftrek

De fiscale stimulans voor de verwerving en het gebruik van octrooien, de zogenaamde octrooiaftrek, was bijzonder interessant. Misschien té interessant, want Europa vroeg in 2016 om het systeem op te doeken. België verving de octrooiaftrek door de zogenaamde innovatieaftrek. De overgangsregeling voor de octrooiaftrek kwam op 30 juni dit jaar ten einde. Een goede gelegenheid om de innovatieaftrek nog eens van dichtbij te bekijken.
Read more

28.09.2021
An 'energy budget' for your staff

A major energy supplier gives employers the opportunity to offer employees free heating or electricity. The employee is taxed on it, but the taxable amount is separated from the actual value of the benefit, which is usually higher.
Read more

27.09.2021
Aanvullende pensioenen bedrijfsleiders: ‘milde toepassing van de 80%-grens’

De ‘milde toepassing’ van de 80%-grens, zoals de belastingadministratie die toepaste voor de premies van 2020, wordt verlengd voor de premies van 2021. De administratie kondigde dit aan in een circulaire van 10 juni 2021. Wat houdt die versoepeling precies in?
Read more

23.09.2021
Interestvoet bij betalingsachterstand handelstransacties

De interestvoet die van toepassing is bij een betalingsachterstand in handelstransacties wordt om de 6 maanden bepaald. Het percentage ligt al vier jaar op 8%. Enkel in het tweede semester van 2019 ging dat percentage even naar 8,5%. In het eerste semester van 2020 ging het terug naar 8% en dat is het nog steeds in het tweede semester van 2021.
Read more

22.09.2021
Concurrent heeft ook belang bij omgevingsvergunning

Een Nederlandse onderneming wil zich vestigen in België. Belgische concurrenten die dat niet zien zitten, dienen een bezwaar in tegen de omgevingsvergunning. Volgens de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) is een concurrentienadeel geen voldoende belang voor zo’n bezwaar. Volgens het Grondwettelijk Hof is het dat wel.
Read more

20.09.2021
Kwijtschelding van restschulden bij faillissement: tijdslimiet moet verdwijnen

Als een aantal voorwaarden worden nageleefd kan de rechtbank restschulden kwijtschelden. Dit geeft een ondernemer de mogelijkheid om een ‘fresh start’ te maken. Maar die ondernemer heeft daar slechts 3 maanden de tijd voor; daarna kan het niet meer. Dat vindt het Grondwettelijk Hof toch wel wat hard.
Read more

15.09.2021
Overstromingen: toleranties voor giften en btw

Uw gift is slechts ‘fiscaal aftrekbaar’ als een reeks voorwaarden wordt nageleefd. In het kader van de overstromingsramp die ons land trof op 14 juli 2021, voorzag de minister van Financiën in enkele versoepelingen. Maar er zijn basisregels die u in elk geval moet respecteren.
Read more

13.09.2021
The consumption check becomes a corona premium

Mid-2020, the government introduced the consumer cheque. An employer was allowed to give his staff a bonus, exempt of taxes and social security, up to a maximum of 300 euros. A year later there will be a reissue of this bonus (now called 'corona premium'), but the consumption check is also forced to be tinkered with.
Read more

09.09.2021
The revalorisation coefficient of the cadastral income for 2021

For an entrepreneur, the revalorisation coefficient of the cadastral income (CI for short) is relevant in two specific situations: if he rents out a home to a company as a private individual and if he rents out a home to his own company as a director.
Read more