Nieuws

27.01.2022
Reduced Flemish inheritance taxes on friends inheritance

Mid 2021, Flanders introduced the friends inheritance. This technique allows you to transfer a part of your inheritance to non-family members or distant relatives without the tax authorities taking the biggest part.
Read more

25.01.2022
Aanslag geheime commissielonen verder teruggedrongen

Als een vennootschap niet bekend maakt aan wie zij bepaalde bedragen betaalde, dan moet ze zelf de belasting daarop betalen. Die belasting is niet min, maar er zijn een aantal ontsnappingsroutes. Midden 2021 werd er nog een nieuwe ontsnappingsroute aan toegevoegd.
Read more

21.01.2022
Living at the company’s expenses … sometimes yes, sometimes no

Case law is not unambiguously: in case a company has a house, and this is used solely or primarily as housing by the director, are the expenses related to this house deductible? The tribunal of Gent recently ruled no, but at the same time the court of appeal came to another conclusion.
Read more

20.01.2022
‘Kot te huur’. Met of zonder btw?

Waarom zou u btw aanrekenen op de verhuring van studentenkamers? Om de btw bij de bouw (of herinrichting) van die kamers te kunnen aftrekken. Eind 2020 kreeg een investeerder een ruling die hem toeliet btw aan te rekenen en dus de btw op de investering en op het onderhoud ook te kunnen aftrekken. Maar de wetgever heeft daar een stokje voor gestoken.
Read more

18.01.2022
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder

De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Read more

14.01.2022
Btw op vervoerdiensten bij uitvoer van goederen

De verkoop van goederen is in principe onderworpen aan de btw. Eén van de belangrijkste uitzonderingen daarop is de uitvoer van goederen. Uitvoer betekent in dit verband ‘uitvoer buiten de Europese Unie’. Ook de vervoerdiensten voor zo’n uitvoer kunnen vrijgesteld worden. Maar vanaf 1 april 2022 verandert er het één en ander.
Read more

11.01.2022
Buitenlandse zelfstandigen met beroepskaart in Vlaanderen

Niet-Europeanen die zich in Vlaanderen willen vestigen als zelfstandige, zijn sinds 1 januari 2022 onderworpen aan een nieuwe regeling inzake de beroepskaart. De oude regeling van 1965 blijft wel nog gelden in de andere gewesten.
Read more

10.01.2022
Bedrijfsvoorheffing bij ploegen- en nachtarbeid

De voorwaarden en de modaliteiten voor de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing (BV) in geval van ploegen- en nachtarbeid geeft regelmatig aanleiding tot discussies. In een circulaire van midden november spreekt de fiscus zich uit over de zogenaamde één derde norm: die moet u voortaan altijd 'per uur' berekenen.
Read more

05.01.2022
Transfer of the family business in corona times

When transferring a family business, you can, when complying with a number of conditions, avoid gift or inheritance tax. One of the conditions is that you ‘uninterruptedly continue’ the business, but this was during the corona crisis not that evident.
Read more

03.01.2022
Wachtdienst: arbeidstijd of niet

Telt ‘wachtdienst’ mee als arbeidstijd? Midden november 2021 kreeg het Europees Hof van Justitie deze vraag voorgelegd in het kader van de wachtdienst van een brandweerman. Het was niet de eerste keer, want ook in maart 2021 moest het Hof daarover al uitspraak doen. Conclusie: ook gewoon wachten kán werken zijn.
Read more

20.12.2021
Abolishing the duo-legacy in Flanders

As from 1 July 2021, the Flemish Government abolished the duo-legacy. In case you modified your will in the past to organize such duo-legacy, it might be a good idea to revise your will and look for possible alternatives.
Read more

17.12.2021
Uw gedacht zeggen over uw concurrent … oppassen!

Voor het Hof van Beroep van Antwerpen werd begin 2021 een zaak behandeld van twee stofzuigerproducenten. De ene producent had de andere gelinkt aan het schandaal rond de sjoemelsoftware van een bekend automerk. Dat kan voor het Hof niet door de beugel.
Read more

16.12.2021
Weigering te leveren is misbruik van economische machtspositie

Weigeren te leveren aan een zakelijke klant waarmee u in de clinch ligt voor de rechtbank, kan een vorm van misbruik van economische machtspositie zijn. Dat kan u erg veel geld kosten.
Read more

14.12.2021
Ecocheques: een jaar vol wijzigingen

Sinds 2009 mogen werkgevers hun werknemers ecocheques cadeau doen. Ecocheques genieten een gunstig belasting- en sociaal zekerheidsstelsel. Buiten de verhoging van het bedrag dat cadeau mag gedaan worden (van 125 euro naar het huidige 250 euro) bleef de regelgeving lange tijd ongewijzigd. Maar sinds 2020 volgen de wijzigingen elkaar op.
Read more

13.12.2021
Analysis of the alarm bell procedure from an annual accounts’ perspective under the CAC

On 12 October 2021, the Accounting Standards Commission (ASC) published an advice on the alarm bell procedure under the Companies and Associaties Code (CAC). The application of the alarm bell procedure depends to a large degree on the valuation rules applied by the management body. Directors applying these rules correctly can avoid the special liability which might apply.
Read more

10.12.2021
Kosten na stopzetting

Zoals inkomsten na de stopzetting van uw activiteit nog belastbaar kunnen zijn tot lang nadat u gestopt bent, zo kunnen ook kosten na de stopzetting nog aftrekbaar zijn. Het Hof van Beroep van Gent mocht zich in een bepaalde casus uitspreken over tal van kosten en uitgaven die nog na de stopzetting werden gedragen. Een bijzonder interessante casus!
Read more

08.12.2021
Spaarkaart van werkgever voor gezonde producten

Een supermarktketen heeft een ruling verkregen voor een fiscaal stelsel van kortingen voor personeelsleden van andere bedrijven. Als een bedrijf in het stelsel stapt, krijgt het personeel korting op gezonde producten, zonder dat de fiscus daar een stukje van afsnoept.
Read more

06.12.2021
Fiscale injectie voor vrachtwagens op waterstof of elektriciteit

Bij de redactie van dit artikel was “de wet houdende de fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit” net goedgekeurd door het parlement. Veel aandacht gaat daarbij naar de elektrische bedrijfswagens, maar de wet bevat ook héél interessante bepalingen voor de eigenaars van vrachtwagens.
Read more

03.12.2021
Fiscale controle zonder verplaatsing

Een fiscale controle betekent in eerste instantie dat de belastingadministratie naar de belastingplichtige moet gaan om daar de boeken te raadplegen. De fiscus heeft weliswaar het recht om kopies te maken, maar de fiscus moet naar u toe komen. Een nieuwe wet laat nu ook controles toe zonder dat de fiscus zich moet verplaatsen.
Read more

02.12.2021
Electric refueling’ at the employer's expense

Employees who receive a company car from their employer are taxed on a benefit in kind. The calculation is based on the list price of the vehicle. If the employer also provides a fuel card with the car, this has no impact on the calculation of the benefit in kind. But what if the employee refuels’ electricity at the employer's expense?
Read more