Nieuws

31.03.2022
Special directors' liability in the event of bankruptcy

The special directors' liability does not apply to directors of small companies in bankruptcy. But who has to prove that it concerns a small company? The creditors/trustees? Or the directors/managers? At the end of 2021, the Court of Cassation made the decision.
Read more

29.03.2022
Hogere bekendmakingskosten voor vennootschapsakten

Sinds 1 juni 2003 verschijnen alle akten van rechtspersonen (verenigingen, ondernemingen, e.d.) in de ‘Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad’. Traditioneel gaat op 1 maart de prijs van de bekendmakingskosten omhoog en dat is ook nu weer zo.
Read more

28.03.2022
Employees under the new double tax treaty with France

On November 9, 2021, Belgium and France signed a new double taxation treaty. The text still has to be piloted through parliament. In a double tax treaty it is agreed which country may tax which income. The old treaty between Belgium and France dates back to 1964. Apart from a thorough renumbering, the new treaty will not cause a landslide, but you have to watch out for what will change.
Read more

24.03.2022
Het mobiliteitsbudget: nieuwigheden

De ‘wet van 25 november 2021 houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’ voerde ook enkele wijzigingen door in het mobiliteitsbudget. Die regeling leek niet het verwachte succes te hebben. De wetgever wil dat veranderen met meer vereenvoudiging, flexibilisering, duurzame vervoersmodi en rechtszekerheid.
Read more

22.03.2022
Aanschaffingsprijs van aandelen na rechterlijke beslissing

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) sprak zich recent uit over de boeking van een aanpassing van de aanschaffingsprijs van de aandelen na een rechterlijke beslissing. Gaat het hier om een opbrengst of moet de aanschaffingsprijs herzien worden?
Read more

17.03.2022
Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Sinds 1 januari 2022 geldt er in het Vlaams gewest, bij overdracht van een niet-residentieel gebouw, een verplichting om het gebouw te “renoveren”. Dit betekent dat bepaalde installaties moeten vervangen worden binnen de 5 jaar na de overdacht. Daarnaast moeten de gebouwen voldoen aan enkele minimale energievereisten, ook binnen de 5 jaar na de overdracht.
Read more

14.03.2022
Laadpalen: het btw-verhaal

Eind 2021 pakte de wetgever uit met een wet die onze mobiliteit moet vergroenen door enerzijds de fiscale aftrek van voertuigen op fossiele brandstoffen af te schaffen, en door anderzijds de investeringen in verplaatsingen zonder C02-uitstoot aan te moedigen. Zo genieten ondernemingen een verhoogde aftrek voor de installatie van laadpalen. Particulieren hebben recht op een belastingvermindering. Maar hoe zit het met het btw-aspect van die laadpalen?
Read more

11.03.2022
Overuren en belastingvoordeel: nieuwe grenzen

In uitvoering van het interprofessioneel akkoord verlaagde de regering in 2005 de kostprijs van ploegenarbeid en overuren. Dat gebeurde via een belastingvermindering voor de werknemers. Voor de werkgevers voorzag de wet in een vrijstelling van de verplichting om de ingehouden bedrijfsvoorheffing door te storten aan de Schatkist. Maar er zitten limieten aan deze belastingvoordelen. En die ‘plafonds’ werden op 1 januari aangepast.
Read more

09.03.2022
Does your contractor have debts with the RSZ or the tax authorities?

Companies and self-employed persons who call on a contractor for construction work must check whether the contractor concerned has no debts with the social security or tax authorities. If such is the case, there is a withholding obligation. You can easily check whether such a deduction is necessary via the link www.checkinhoudingsplicht.be.
Read more

02.03.2022
Meer belastingparadijzen

Als een vennootschap betalingen doet aan personen of vaste inrichtingen gevestigd in een belastingparadijs, dan moet ze dat aangeven. De administratie gaf onlangs wat meer inzicht in wat dat precies betekent…, volgens de fiscus althans.
Read more

25.02.2022
De wederopbouwreserve

In het kader van de bestrijding van de gevolgen van de corona-crisis werd eind 2020 de wederopbouwreserve ingevoerd. De wetgever wil zo de solvabiliteit en het eigen vermogen van de getroffen vennootschappen opnieuw versterken. De wet op die wederopbouwreserve werd midden januari van commentaar voorzien door de fiscus.
Read more

22.02.2022
Poging tot diefstal kan leiden tot ontslag om dringende reden

Ontslag om een dringende reden is een belangrijke beslissing. Het betekent dat door een fout van de werknemer het vertrouwen met de werkgever verbroken is en er meteen, en zonder vergoeding, een einde wordt gemaakt aan de arbeidsrelatie. Enige vorm van proportionaliteit tussen de omvang van de schade enerzijds, en de financiële gevolgen van het ontslag anderzijds, is niet van belang.
Read more

21.02.2022
Nieuwe loongrenzen voor beslag of overdracht vanaf 1 januari

Als uw werknemer schulden heeft, dan kan het gebeuren dat een schuldeiser zich tot de werkgever richt om een deel van het loon van de werknemer aan hém te storten, in plaats van aan de werknemer. Er zijn echter grenzen aan die beslaglegging en die grenzen worden elk jaar geïndexeerd.
Read more

18.02.2022
Loongrenzen: wat en waarom?

De toepassing van enkele arbeidsrechtelijke bepalingen is afhankelijk van het loon van de betrokken werknemers en bepaalde loongrenzen. Die loongrenzen worden jaarlijks aangepast. Dit zijn de bedragen voor 2022.
Read more

16.02.2022
Herstellingswerken aan privéwoningen: geen btw-attest

Wie als particulier een oudere woning verbouwt, kan onder voorwaarden genieten van een lager btw-tarief. Klassiek moet de bouwheer bevestigen aan de aannemer dat de woning oud genoeg is. Daarop reikt de aannemer een attest uit voor de toepassing van het verlaagd tarief. Dat attest hoeft vanaf nu niet meer.
Read more

14.02.2022
Bedrijfswagens: voordeel van alle aard in 2022

Als een werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt van een werknemer of bedrijfsleider, wordt die werknemer of bedrijfsleider op dat voordeel belast. De berekening van het voordeel is onder meer afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig tegenover de ‘gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark’. Die gemiddelde uitstoot ging in 2021 naar beneden en uw belastingfactuur gaat dus naar omhoog.
Read more

10.02.2022
Employer's energy budget: no pasarán

Last year, a major energy supplier launched a fiscal ingenuity that allowed employers to offer their employees heating or electricity for free. It was taxable in the hands of the employee, but the taxable base was much less than the actual value of the benefit. But the Minister of Finance recently put a stop to that.
Read more

08.02.2022
Staff parties in corona times

For the past 2 years, virologists have strongly advised us not to throw parties. In most cases, the government backed up that advice by banning physical gatherings of large numbers of people. Online parties were not, and still are, not so much fun, but it is possible. How about the tax consequences?
Read more

04.02.2022
Wat kost de neerlegging van de jaarrekening in 2022?

Traditioneel publiceert de Nationale Bank van België in de eerste helft van december de prijzen voor de openbaarmaking van de jaarrekening voor het volgende jaar. Die prijzen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen, zodat de neerlegging van de jaarrekening in 2022 weer enkele eurootjes duurder wordt dan in 2021.
Read more

02.02.2022
Green mobility

On December 3, 2021, the "law on fiscal and social greening of mobility" was published in the Belgian Official Gazette. Notwithstanding some provisions will only come into effect in a few years' time, it is important to take measures in due time.
Read more