Nieuws

04.06.2019
Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen in 2019

Was het afgelopen jaar een boerenjaar voor u en vindt u dat uw personeel een extraatje verdient? Gewoon extra loon betalen is amper een optie want vadertje Staat gaat lopen met het grootste deel van de premie. Via de toekenning van zogenaamde “niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen” vermijdt u dat het leeuwendeel van de premie naar de overheid gaat.
Lees meer

01.06.2019
Met een nieuwe vennootschappenwet komen ook nieuwe boekhoudregels

Dat het nieuwe wetboek vennootschappen (afgekort WVV) op 1 mei in werking trad, is u ondertussen voldoende bekend. Maar wat minder bekend is, is dat met die nieuwe wet ook een nieuwe regeling komt met betrekking tot de boekhouding. Wat houdt dat precies in?
Lees meer

27.05.2019
Hoeveel vennootschapsbijdrage betalen?

Vóór 1 juli moeten vennootschappen de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Het bedrag hangt af van hun balanstotaal. Voor de bijdrage 2019 is dit het balanstotaal van de vennootschap in 2017.
Lees meer

24.05.2019
Voorafbetalen in 2019

Ondernemingen die onvoldoende voorafbetalingen doen, worden daarvoor gestraft. Ze moeten een belastingvermeerdering betalen. Omdat de fiscus voorafbetalen zoveel mogelijk wil aanmoedigen, werd het vermeerderingspercentage in de vennootschapsbelasting vastgezet op minstens 6,75 %.
Lees meer

21.05.2019
Tarieven notionele interestaftrek voor aanslagjaar 2020

Jaarlijks worden de tarieven vastgesteld van de notionele intrestaftrek (aftrek voor risicokapitaal) waar vennootschappen van kunnen genieten. Voor aanslagjaar 2020 bedragen de percentages 0,726% voor grote vennootschappen en 1,226 % voor kmo’s.
Lees meer

19.05.2019
Referentierentevoeten 2018 goedkope of renteloze leningen aan bedrijfsleiders

Wanneer een vennootschap een goedkope of renteloze lening verstrekt aan een werknemer of bedrijfsleider, is dat voor de ontlener een voordeel van alle aard. Het is dan ook cruciaal om de waarde van dit voordeel vast te stellen. De fiscus baseert zich daarvoor op de referentierentevoeten, die jaarlijks worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. De percentages zijn pas bekend nadat het inkomstenjaar is afgelopen, zodat de referentierentevoeten voor 2018 pas afgelopen maart werden gepubliceerd.
Lees meer

16.05.2019
Nieuw in de aangifte personenbelasting

Binnenkort is het weer tijd om uw aangifte PB in te vullen. Zoals elk jaar gidsen wij u daarom eerst graag kort door de aangifte. Want, hoewel de fiscus aankondigt dat er dit jaar maar enkele nieuwe codes bijkomen, verandert er eigenlijk meer dan op het eerste gezicht lijkt. We lichten de belangrijkste nieuwigheden toe.
Lees meer

13.05.2019
Welke rol heeft de werkgever in het kader van het vrij aanvullend pensioen voor werknemers?

Alle werknemers krijgen voortaan de kans om vrijwillig een aanvullend pensioen van de tweede pijler op te bouwen via inhoudingen op hun loon door de werkgever. Naast de wet op de aanvullende pensioenen (WAP) bestaat er sinds 27 maart jl. een apart wettelijk kader voor het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW). Voor de inkomstenbelastingen (een belastingvermindering voor het lange termijnsparen) treedt het nieuwe pensioenstelsel inwerking vanaf aanslagjaar 2020.
Lees meer

11.05.2019
Investeringsaftrek 2020: op welk percentage heeft u recht?

Vorig jaar werd het standaardtarief van de investeringsaftrek voor kmo’s op 20 % gebracht. Voor investeringen die u dit jaar doet (aanslagjaar 2020) blijven dezelfde percentages gelden als vorig jaar (investeringen 2018, aanslagjaar 2019).
Lees meer

07.05.2019
Zelfstandigen beter beschermd in geval van gelijkstelling met bijberoep

Bepaalde zelfstandigen in hoofdberoep kunnen op aanvraag gelijkgeschakeld worden met een zelfstandige in bijberoep. Ze betalen dan minder of geen sociale bijdragen. Die gelijkstelling vereist dat de beroepsinkomsten onder een bepaalde drempel blijven. Voor het bijdragejaar 2019 worden deze zelfstandigen beter beschermd bij een herziening van hun bijdragen.
Lees meer

05.05.2019
Geen kapitaalvereiste voor de besloten vennootschap

Sinds de inwerkingtreding van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) op 1 mei jl. is het aantal vennootschapsvormen herleid tot vier. Veel aandacht gaat uit naar de besloten vennootschap en in het bijzonder naar de afschaffing van het kapitaalconcept. Waarom kiezen voor deze vennootschapsvorm?
Lees meer

02.05.2019
Wegwijs in de structuur van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen

Het langverwachte nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is sinds 1 mei in werking. Het WVV steekt ons vennootschapsrecht in een modern jasje. Ook de nummering van de artikelen is modern te noemen. Een trend die ingezet is door het Wetboek van Economisch recht. Wie daarmee al vertrouwd is, zal snel zijn weg vinden in het WVV. Voor de anderen is het wellicht even wennen.
Lees meer

25.04.2019
Kent u de Gedragscode kmo-financiering?

Bij het overnemen, het starten of het uitbreiden van een zaak is kredietverlening cruciaal. De Gedragscode kmo-financiering van de interprofessionele organisaties Unizo, UCM, NSZ en Febelfin helpt én informeert kmo’s die een krediet willen aangaan. Sinds vorig jaar is een nieuwe code van toepassing die de Gedragscode uit 2014 aanpast. Na de actualisering van de financieringswet volgde immers logischerwijze een evaluatie en een update van de Gedragscode. De nieuwe Gedragscode heeft bindende kracht sinds 6 september 2018.
Lees meer

22.04.2019
Betere compensatie bij hinder door werken voor handelaars in Brussel

Moeilijke toegang voor leveranciers en klanten, verminderde zichtbaarheid, lawaai, …het zijn maar enkele voorbeelden van overlast tijdens openbare werken. Maar, voor handelaars in Brussel die hinder ondervinden van openbare werken, is er goed nieuws. Sinds 25 maart 2019 kunnen zij rekenen op een vergoeding tot wel 2.700 euro.
Lees meer

20.04.2019
Successief vruchtgebruik en registratiebelasting

Met successief vruchtgebruik kopen drie partijen (ouders, kinderen en vennootschap) samen een onroerend goed. Deze techniek heeft wel specifieke fiscale gevolgen.
Lees meer

17.04.2019
Indexering onroerende voorheffing in Vlaanderen 2019

In Vlaanderen krijgen belastingplichtigen met twee kinderen of meer een korting op hun onroerende voorheffing. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd.
Lees meer

15.04.2019
De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op de schenking van familiale vennootschappen

Het nieuwe vennootschapsrecht moest eigenlijk fiscaal neutraal blijven. Toch heeft het, en dat kan eigenlijk niet anders, een fiscale impact. Ook bijvoorbeeld op de overdracht door schenking of vererving van familiale ondernemingen. De Vlaamse regels zijn ondertussen al op de nieuwe regels afgestemd.
Lees meer

12.04.2019
Consolidatie in België

Ook België heeft nu in de vennootschapsbelasting een beperkt consolidatieregime opgezet. Daarmee kunnen groepsvennootschappen voortaan gedeeltelijk hun winsten doorschuiven naar verlieslatende groepsleden door een groepsbijdrage te doen. Aan het systeem, dat vanaf aanslagjaar 2020 in werking is, zijn wel heel wat voorwaarden verbonden.
Lees meer

09.04.2019
Beroepskostenforfait ook voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige ondernemer, dan kunt u vanaf aanslagjaar 2019 uw beroepskosten forfaitair aftrekken. Tot nu toe kon dat niet, omdat tegen winsten alleen werkelijke bewezen beroepskosten konden worden afgezet. Vanaf nu kunt u als ondernemer wel kiezen voor het forfait.
Lees meer

07.04.2019
Wanneer treedt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking?

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is op 4 april verschenen in het Belgisch Staatsblad. Voor nieuwe vennootschappen en verenigingen geldt 1 mei 2019 als inwerkingtreding. Voor de bestaande vennootschappen en verenigingen wordt het WVV voor het eerst van toepassing op 1 januari 2020 of vroeger bij de eerstvolgende statutenwijziging.
Lees meer