Nieuws

04.01.2020
Neerlegging jaarrekening weer wat duurder

Naar goede traditie worden tegen het einde van het jaar de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van het volgend jaar. Deze prijzen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen en daarom is de neerlegging van de jaarrekening in 2020 enkele eurootjes duurder dan in 2019.
Read more

01.01.2020
Calculation benefits in kind for company cars in 2020

When an employer provides an employee or a director with a company car, the employee/director will be taxed on the benefit in kind. The calculation of this benefit in kind depends a.o. of the CO2-emission of the car compared to the ‘average emission of the Belgian car fleet’. The average emission increased a little bit in 2019, which is good news for those with a company car.
Read more

26.11.2019
UBO-register: geen uitstel maar gedoogbeleid

30 september was de absolute deadline voor de registratie van de “uiteindelijke begunstigden” van uw vennootschap. Maar een week voor die datum kregen we toch weer wat “uitstel”. Maar vanaf 1 januari 2020 moet uw vennootschap de nodige info doorgegeven hebben want anders komen er toch echt sancties van.
Read more

23.11.2019
A visit of the tax authorities

The tax authorities (VAT or income tax) have access to the premises used for your professional activity. But when they also want to ‘visit’ your home or private premises, they should first pass with the magistrate to obtain an authorization. Such visit can only be made between 5 AM and 9 PM.
Read more

21.11.2019
Verzekeringsgiften: geen besparing op erfbelasting

Als u een schenking doet binnen de 3 jaar vóór uw overlijden, dan wordt die schenking meegeteld om uw nalatenschap en de verschuldigde erfbelasting te berekenen, tenzij er schenkbelasting werd betaald. Als u een levensverzekering schenkt, dan ontsnapt u niet aan die regel. Sterker nog, het geschonken bedrag wordt toegevoegd aan uw nalatenschap, zelfs als u meer dan 3 jaar na de schenking overlijdt.
Read more

18.11.2019
Opeisbaarheidsregels in btw

Als btw-plichtige (zelfstandige of vennootschap) moet u maandelijks of trimestrieel de btw doorstorten die u van uw klanten ontving en mag u de btw die u zelf betaalde aftrekken. Het is daarom belangrijk te weten wanneer de btw opeisbaar wordt. Is dat op het ogenblik dat u een voorschot ontvangt, een factuur opmaakt of als de klant betaalt? We bekijken de vraag vanuit het standpunt van de leverancier/dienstverrichter.
Read more

15.11.2019
Giften via crowdfunding-platformen

Giften aan erkende goede doelen geven recht op een belastingvermindering. Er zijn wel wat voorwaarden voor die belastingvermindering: zo moet u de schenking direct aan de erkende instelling doen. Online betaalplatformen vormden tot nog toe een tussenstapje dat er voor de fiscus net te veel aan was … maar dat bezwaar is nu weg.
Read more

12.11.2019
Beperking interestaftrek voor groepsvennootschappen: nieuwigheden

De zogenaamde ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive) verplicht de lidstaten onder meer om de aftrek van intra-groep interesten te beperken tot bepaalde drempels. België zette deze richtlijn om in het Belgisch recht in het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting van 2017. De beperking treedt in werking met ingang van aanslagjaar 2020 maar er moet nu al bijgestuurd worden.
Read more

08.11.2019
Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten

Begin september publiceerde de FOD Economie een online Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten. Het bevat een luik consumentenkrediet en een luik hypothecair krediet. Dit wetboek wordt de leidraad voor kredietgevers, tussenpersonen en verzekeraars.
Read more

05.11.2019
Giving foods for charity can now be done VAT free

When you buy goods to further supply these, you can deduct the VAT which you paid on your purchase. When you later decide not to supply them, but keep the goods for yourself or to give them away for, you should pay back the deducted VAT to the treasury. There are some exceptions to this general rule and giving away foods for free for charity is one of those. The rules are applicable as from 30 June 2019.
Read more

03.11.2019
Ecocheques: lijst van producten uitgebreid

Sinds 2009 kunnen werkgevers in de privésector een pakketje cheques toekennen aan hun werknemers waarmee ze ecologische producten en diensten kunnen aankopen. De toekenning is vrij van belasting en sociale zekerheid. Onlangs werd het lijstje met kwalificerende goederen en diensten een beetje uitgebreid.
Read more

01.11.2019
Constitutional Court annuls securities tax … for the future

As from 10 March 2018 your banker has to withhold a securities tax when the equity on your securities account amounts to 500.000 euro or more. The Constitutional Court annulled this tax early October 2019, but the Court allows the government to still collect the tax for 2019.
Read more

26.09.2019
Start, change and stop of a VAT activity: soon to be filed digitally

When you start an independent activity, you should report this with the VAT authorities. The old forms will soon be replaced by a digital application.
Read more

23.09.2019
VAT and small companies: no annual client listing

Companies falling within the scope of the VAT exemption scheme for small companies should until now communicate their annual turnover through the annual client listing. In case you do not have any VAT payers as client, you do not have to file this listing. But what with the annual turnover?
Read more

20.09.2019
Vangnet voor zelfstandigen: het overbruggingsrecht

Wie met een eigen zaak van start gaat weet dat hij/zij een risico neemt. Vaak gaat het goed maar soms loopt het ook fout. Door allerlei omstandigheden. Zelfstandigen die hun zaak moeten stopzetten behouden tijdelijk hun recht op geneeskundige verzorging en andere sociale rechten en hebben ook recht op een maandelijkse uitkering dankzij het zogenaamde “overbruggingsrecht”.
Read more

17.09.2019
De statutendatabank

De statuten van vennootschappen zijn openbaar. Ze regelen het huishouden van de vennootschap. Ze zijn daarom van belang voor aandeelhouders en bestuurders, maar ook voor derden, zoals schuldeisers. Voor nieuwe vennootschappen zijn de statuten nu online raadpleegbaar. Voor oudere vennootschappen moet u nog even naar de griffie van de ondernemingsrechtbank.
Read more

15.09.2019
Btw-bouwaangifte: eenvoudiger en digitaal

Wie een nieuwe woning plaatste vóór juni 2018 kan er van mee spreken: de btw-aangifte was een bouwproces op zich. Kopies van tientallen documenten en facturen plus alle bouwplannen… binnen de 3 maanden over te maken aan de belastingadministratie. Weldra wordt al die rompslomp vervangen door een vragenlijst die u online kan invullen.
Read more

13.09.2019
De zorgvolmacht: voor als het wat minder gaat

Met de zorgvolmacht kan u één of meerdere personen de volmacht geven om uw vermogen geheel of gedeeltelijk te beheren als u het niet meer kan. Sinds 1 maart 2019 zijn de mogelijkheden verruimd en wordt het instrument interessanter. U bespaart uw naaste familieleden zeker heel wat hoofdbrekens maar er zijn toch ook gevaren aan verbonden.
Read more

10.09.2019
Sociaal passief: spreiding van het belastingvoordeel

In 2013 ging het onderscheid tussen de opzegtermijn van arbeiders en bedienden op de schop. In de plaats kwam het zogenaamde eenheidsstatuut. Over het algemeen krijgt een arbeider sinds 2014 een langere opzegtermijn dan voorheen. Om zich te wapenen tegen de kostenverhoging van dit eenheidsstatuut, genieten werkgevers voor werknemers die vijf jaar of meer in dienst zijn een belastingvrijstelling. Die vrijstelling, ingevoerd in 2014, begint nu uitwerking te krijgen.
Read more

08.09.2019
New annual accounts schemes for new companies

The New Companies Code (NCC) foresees some new publication obligations, at least for new companies. As from 2020 you can choose between 6 extra schemes. However ... choose is maybe not the correct word.
Read more