Nieuws

01.05.2020
Vennootschapsbelasting: voorafbetalingen in coronatijden

Eén van de fiscale coronamaatregelen die we het ganse jaar in de gaten moeten houden, is op 3 april bekendgemaakt. Het gaat om de voorafbetalingen voor vennootschappen. Om uw liquiditeitspositie tijdens de maanden maart tot mei/juni te beschermen, werd het voordeel voor de voorafbetalingen van de twee laatste kwartalen opgetrokken.
Lees meer

21.04.2020
Tijdelijke optionele regeling voor algemene vergaderingen door COVID-19

Een volmachtenbesluit voert tijdelijk versoepelingen en keuzemogelijkheden in zodat vennootschappen dit jaar op een rechtsgeldige wijze een algemene vergadering kunnen organiseren zonder de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19 te overtreden. Het betreft een optionele regeling. De vennootschappen mogen dus steeds het gewone recht toepassen, weliswaar zonder afbreuk te doen aan de dwingende regels ter bestrijding van COVID-19.
Lees meer

20.04.2020
De algemene vergadering anno 2020: waar moet u aan denken?

Ook onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen is de algemene vergadering van de vennootschap nog steeds één van de belangrijkste jaarlijks weerkerende gebeurtenissen. En net zoals onder de oude wetgeving gaat deze vergadering gepaard met enig formalisme.
Lees meer

19.04.2020
Het financieel plan voor vennootschappen: wat is nieuw?

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) verplicht u om bij de oprichting van een BV, CV of NV een financieel plan op te stellen. Die verplichting bestond voorheen ook maar wordt nu meer dwingend en ruimer.
Lees meer

18.04.2020
De gevolgen van Brexit in de Belgische inkomstenbelastingen

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. De Brexit was een feit. Dankzij een overgangsregeling wordt het VK nog tot 31 december 2020 gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Unie. Voor sommige zaken in de inkomstenbelastingen is er echter geen overgangsregeling terwijl voor andere aspecten de overgangsregeling net weer langer zal duren dan 31 december 2020. Een overzicht.
Lees meer

16.04.2020
Brexit: nieuwe situaties op vlak van de btw

Het is, mede door het coronavirus, uit het dagdagelijks nieuws verdwenen, maar de Brexit is een feit en heeft nu en in de nabije toekomst heel wat gevolgen … onder meer op het vlak van btw.
Lees meer

14.04.2020
Bedrijfswagens in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2021

De hervorming vennootschapsbelasting van 2017 is nu op volle snelheid. Dit houdt in dat ook de budgettaire compensatie van de meer sympathieke maatregelen zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting, nu ook begint te spelen. Zoals bijvoorbeeld voor de bedrijfswagens.
Lees meer

10.04.2020
Meerwaarde op handelsfondsen: volledig belastbaar

Als u activa van uw onderneming verkoopt, dan is de meerwaarde die u realiseert belastbaar. Als u de verkoopprijs weer investeert, dan kan u genieten van een gespreide belasting. Maar, in tegenstelling tot de meerwaarde op materiële vaste activa is dat stelsel voor immateriële vaste activa niet zo evident.
Lees meer

08.04.2020
Nieuwbouw of verbouwing: 21% of 6% btw

Een grondige verbouwing kan voor btw-doeleinden beschouwd worden als een nieuwbouw. Voor de particuliere bouwheer betekent dat een verschil in kostprijs van 15%! Daarom is het belangrijk te weten hoever u mag gaan met de afbraak vóór de heropbouw.
Lees meer

06.04.2020
SOS-plan voor aflossing kredieten tijdens COVID-19

De coronacrisis spaart niemand en dompelt particulieren en bedrijven onder in financiële zorgen in het bijzonder bij de aflossing van kredieten. De minister van Financiën Alexander De Croo, de Nationale Bank en Febelfin hebben begrip voor de moeilijke omstandigheden en geven een betalingsuitstel van het hypothecair krediet en het ondernemingskrediet voor maximum zes maanden.
Lees meer

04.04.2020
Door COVID-19 ook overbruggingsrecht voor onderbrekingen van korte duur

Zelfstandigen hebben dankzij een wet uit 2016 recht op een overbruggingsrecht als zij hun activiteit voor een maand moeten onderbreken of stopzetten. Als gevolg van de COVID-19 pandemie voert de regering een versoepeling in voor onderbrekingen van korte duur. Daardoor ontvangen zelfstandigen een uitkering voor elke periode korter dan één kalendermaand. Het crisis-overbruggingsrecht dekt alvast de maanden maart en april.
Lees meer

01.04.2020
Coronapremies voor Vlaamse ondernemers

Vlaamse ondernemingen en zelfstandigen die alle dagen of in het weekend verplicht moeten sluiten als gevolg van de coronavirusmaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad trof, kunnen bij de Vlaamse Regering een coronahinderpremie en een bijkomende sluitingspremie aanvragen. Maar ook ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten maar wel te maken krijgen met zwaar omzetverlies, vallen niet uit de boot met Vlaamse steunmaatregelen. Zij hebben recht op een compensatiepremie.
Lees meer

30.03.2020
De vennootschap met appartement aan zee

Het blijft een moeilijk verhaal: het appartement aan zee op naam van uw vennootschap. De fiscus staat uiteraard zeer weigerachtig tegenover dat soort constructies. Niet zelden komt de discussie tot voor een rechtbank of hof. Maar ook daar staan de neuzen niet allemaal in dezelfde richting.
Lees meer

28.03.2020
Belangenconflicten onder het nieuwe WVV

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) bevat een regeling voor het ontmijnen van belangenconflicten met de bestuurders. De regeling is ruimer dan de oude regeling maar ook wat strenger. Wat zijn de hoofdlijnen?
Lees meer

26.03.2020
Kmo’s versus grote ondernemingen: betalingstermijn maximaal 60 dagen

Tussen ondernemingen geldt een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. De partijen kunnen daar vrijwillig van afwijken. Grote ondernemingen kunnen vaak veel ruimere betalingstermijn bekomen (afdwingen volgens sommigen). Maar vanaf 29 april 2020 zit daar een maximum van 60 dagen op.
Lees meer

22.03.2020
De overdracht van aandelen van de BV

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) heeft de BVBA afgeschaft en vervangen door de BV. De bedoeling is dat de BV de meest gangbare vennootschapsvorm wordt. Daarom laat het WVV grote vrijheid om via de statuten de vennootschap aan te passen aan uw persoonlijke behoeften. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de overdraagbaarheid van aandelen.
Lees meer

20.03.2020
Kan de organisator van een gratis evenement de btw aftrekken?

De logica van de btw is dat op het einde van het economisch verhaal de belasting wordt betaald door de eindgebruiker. Wie een aangekocht goed dus niet wederverkoopt met btw of een ontvangen dienst niet voor de economische activiteit gebruikt, kan de vooruitbetaalde btw niet aftrekken.
Lees meer

18.03.2020
COVID-19 en sociale zekerheid

Midden maart nam de regering in meerdere etappes bijzonder verregaande maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te vertragen. Om de economische impact van deze maatregelen (sluiting van ondernemingen, reisverbod, samenscholingsverbod, …) te compenseren, werden tal van begeleiden maatregelen genomen. We kijken hier naar de maatregelen op het vlak van sociale zekerheid.
Lees meer

14.03.2020
COVID-19: De fiscale maatregelen

Midden maart nam de regering in meerdere etappes bijzonder verregaande maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. Om de economische impact van deze maatregelen (sluiting van ondernemingen, reisverbod, samenscholingsverbod, …) te compenseren, werden tal van begeleidende maatregelen genomen. We kijken hier naar de fiscale maatregelen.
Lees meer

11.03.2020
Aandacht graag voor het cookie- en privacybeleid van uw website

Uitgerekend een website voor juridisch nieuws, “van, voor en over rechtsbeoefenaars” was de eerste website die door de Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) beboet werd voor inbreuken tegen de GDPR. Niettegenstaande de betrokken onderneming in de loop van het onderzoek haar policy aanpaste, werd een boete van 15.000 euro uitgeschreven. Kan het u ook overkomen?
Lees meer