Nieuws

02.09.2021
Relance-uren: sociaal akkoord

Het sociaal akkoord dat in juni werd bereikt bevat onder meer een akkoord over de zogenaamde relance-uren. Het gaat om vrijwillige overuren die gepresteerd mogen worden boven het normale quorum en zonder overloontoeslag.
Read more

24.06.2021
Employee pays for his company car: a number of consequences

If an employee is provided with a company car, he is taxed on a benefit in kind. If that employee pays a contribution for that company car, that contribution is deductible from the benefit. On the other hand, costs borne by the employee himself do not appear to be deductible from the taxable benefit.
Read more

21.06.2021
Inbreng in natura zonder uitgifte van nieuwe aandelen

Is een inbreng in natura mogelijk aan een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zonder de uitgifte van nieuwe aandelen? Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) vond in 2013 van niet. Maar ondertussen is de wet veranderd en moet het IBR ook haar visie wijzigen.
Read more

19.06.2021
Geheime commissielonen: hoelang tijd voor identificatie?

Als een vennootschap de genieter van een uitgave die zij deed niet identificeert, dan kan zij een aanslag geheime commissielonen oplopen. Die aanslag kan zij vermijden als de genieter ‘uiterlijk binnen 2 jaar en 6 maanden volgend op 1 januari van het betreffend aanslagjaar’ geïdentificeerd wordt. Het hof van beroep van Antwerpen geeft daar toelichting bij.
Read more

17.06.2021
De verrekening van vertrekvakantiegeld

Werknemers bouwen hun vakantiegeld op in het jaar voorgaand aan de vakantie. Bij verandering van werkgever moet dat ‘spaarpotje’ uitgekeerd worden. De verrekening van dat vakantiegeld bij de nieuwe werkgever verandert.
Read more

15.06.2021
Alternatieven voor de kaasroute bij schenkingen

Sinds 15 december 2020 moeten schenkingen die via een buitenlandse notaris verlopen, in België geregistreerd worden. Daardoor zijn in België schenkingsrechten verschuldigd. Hoewel de Nederlandse notaris vaak goedkoper is dan de Belgische is het sop de kool wellicht niet meer waard. Zijn er dan geen alternatieven meer?
Read more

13.06.2021
Contractbreuk en BTW

Schadevergoedingen zijn niet onderworpen aan BTW. BTW is immers enkel verschuldigd op de prijs die u betaalt voor de levering van een goed of voor een dienst. Een schade vergoeden, valt daar niet onder … of toch niet altijd.
Read more

10.06.2021
De verplichting om belangrijke participaties te vermelden

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) bevat een kennisgevingsplicht voor personen die rechtstreeks of onrechtstreeks gedematerialiseerde stemrechtverlenende effecten verwerven in een naamloze vennootschap. Een recent advies van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) licht die verplichting verder toe.
Read more

07.06.2021
Interim- en tussentijdse dividenden met 15% roerende voorheffing?

Dividenden zijn in principe onderworpen aan een roerende voorheffing (RV) van 30%. Er zijn enkele lagere tarieven waaronder voor dividenden van zogenaamde VVPR-bis aandelen. De fiscus heeft recent laten weten dat interimdividenden en tussentijdse dividenden uit VVPR-bis aandelen ook in aanmerking komen voor het verlaagd tarief.
Read more

04.06.2021
VAT: 6% on all restaurant and catering services

One of the measures taken by the federal government to support companies in the restart after covid-19 is the temporarily reduced VAT rate of 6% for restaurant and catering services. And that measure goes further than you might think.
Read more

01.06.2021
Tax reductions: plenty of possibilities

The different governments of the country offer us different tax reductions for certain expenses. The list is quite long… and the corona crisis has made it even longer.
Read more

30.03.2021
Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen

De Vlaamse regering wil Vlaamse ondernemingen na de coronacrisis een duw in de rug geven door particulieren een fiscale incentive te geven om te investeren. Aan de ene kant is er de mogelijkheid om te investeren via een winwinlening (een achtergestelde lening). Aan de andere kant is er sinds 11 februari 2021 het vriendenaandeel (een kapitaalstorting).
Read more

26.03.2021
One shareholder in NV and BV: it is possible, but ...

Since the corporate law reform of 1 May 2019 with the introduction of the Companies and Associations Code (CAC), BVs and NVs can be founded with only one shareholder. Of course they can also continue to work if they become “one-headed” during their existence. But there are procedures to be followed.
Read more

23.03.2021
Wie moet een sociale balans opmaken en neerleggen?

Ondernemingen die verplicht zijn een jaarrekening op te maken, zijn in principe ook verplicht een sociale balans op te maken en neer te leggen bij de Nationale Bank. In die sociale balans moet u als onderneming informatie opnemen over het personeelsbestand: personeelsverloop, opleiding, ...
Read more

19.03.2021
Current account: maximum interest rate is known

If you, as a director, grant a loan to your company, you must be careful that the loan does not exceed the company’s equity or that the interest rate exceeds the “market interest rate”. If you exceed one of these thresholds, the exceeding part of the interest will be converted into dividend
Read more

16.03.2021
Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2021 en 2022

In dit overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting vindt u enkel de federale bedragen terug. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald, zijn niet opgenomen.
Read more

12.03.2021
Meerwaarden en herbelegging: geen extra termijn wegens corona

Ondernemers die meerwaarden realiseren op bepaalde immateriële en materiële vaste activa kunnen, mits tijdige herbelegging van de verkoopwaarde of schadevergoeding, uitstel van belasting krijgen. De meerwaarde wordt dan maar belast aan het tempo van de afschrijving van het activum waarin herbelegd werd. Die termijn voor herbelegging is een vervaltermijn … ook in coronatijden.
Read more

09.03.2021
Belastingvrije loonbonussen steeds beter ingeburgerd

“Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen”. Dat is de exacte benaming voor de voordelen die een werkgever vrij van belasting en deels ook van RSZ kan uitkeren aan zijn personeel. Het stelsel bestaat al sinds 2008. De nieuwe grensbedragen voor de voordelen die worden betaald vanaf 1 januari 2021 zijn bekend.
Read more

07.03.2021
Terugvordering opzegvergoeding: wie betaalt de bedrijfsvoorheffing?

Stel dat u een werknemer een opzegvergoeding uitbetaalt. Achteraf blijkt dat die vergoeding verkeerd berekend was en u vraagt dus een gedeeltelijke terugbetaling van de uitgekeerde som. Wat vraagt u terug: het brutobedrag (dus inclusief bedrijfsvoorheffing) of het nettobedrag?
Read more

04.03.2021
Kwijtschelding van huur ten gevolge van de COVID-19-pandemie - Boekhoudkundig

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) publiceerde onlangs een ontwerpadvies over de boekhoudkundige verwerking van een kwijtschelding van handelshuur. Volgens de CBN mag het “verlies” aan huuropbrengsten in hoofde van de verhuurder in één keer geboekt worden en moet het niet over de looptijd van de handelshuur gespreid worden.
Read more